esmaspäev, 20. aprill 2015

Eelkooliealisele andekale lapsele sobiva keskkonna loomine

Juba varakult peaks vanemad tähelepanelikud olema, et avastada laste huvid ning püüdma neid arendada, luues vajaliku keskkonna. Keskkond võiks võimaldada rikkalikult aistinguid ning olema avatud, et laps saaks ümbritsevat ise uurida.

Püüdke korraldada nii, et lapse mänguasjad oleks natuke arengust ees, kui laps vajab nendega mängimiseks abi, suunake teda pisut.

Väga tähtis on raamatute ettelugemine, see arendab keeletaju ja kujutlusvõimet. Ette lugedes ette mõnda lugu oleks kasulik lapse käest küsida, kuidas tema sündmustest aru sai ja mida ta arvab, mis edasi juhtub. Sellega arendate lapse loovust.

Tegevused võiksid olla avatud iseloomuga, kus laps saaks ennast ise suunata ja oma huve rahuldada. Kuna andekad on juba varakult suunatud igasugustele väljakutsetele, siis liiga struktureeritud tegevused võivad tekitada neis igavust.

Kui laps ilmutab huvi ainult teatud tegevuste vastu, siis on kasulik teda selles ka arendada, samas ei tohiks unustada mõne muu valdkonna tegevusi täiesti unarusse, seda eriti väikelapseeas.

Kui teie laps on hea keeleoskuse ja arutlusvõimega, kuid ei ole osav mitmesugustes käelistes tegevustes, oleks soovitatav last viimastes siiski arendada, sest varases eas on füüsiline tegevus vaimseks arenguks vältimatu.

_ _ _

Lapse õppimise soodustamiseks lasteaia on oluline, et

  • tegevus tugineb tema huvile ja on vaheldusrikas;
  • ta saab tegutseda mitmekülgses keskkonnas;
  • tal on võimalik teha jõukohaseid valikuid ja tegutseda ka ilma täiskasvanute suunamiseta;
  • talle on kätte saadavad täiskasvanute ja teiste laste nõuanded ja abi.


(Loengumaterjal)

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar