kolmapäev, 11. märts 2015

Mis on inspiratsioon?

Pildi allikas

Kuivõrd inspiratsioon on see, mida mina pidevalt otsin ja kogen ning ääretult tähtsaks pean, kasutan siinkohal Elina Kallase blogipostituse materjali, et selgitada, mis loom see inspiratsioon on.

Mina ise võin inspireeruda iga päev, väikestest ja suurtest juhtumistest/tunnetest/mõtetest. Minu "suurim inspiratsioon" sai aga alguse mõni aasta tagasi Hispaanias ühe projektireisi käigus, kus meditatsiooni-pooltund ja minu jaoks vaimse õpetaja rolli sattunud koolituse juhendaja targad sõnad muutsid mu ellusuhtumist nii, et järgin tollal õpituid mõtteid tänase päevani. Nii suurelt inspireeruda on päris võimas tunne!
___


Mis on inspiratsioon?

Elina Kallas
Loovust sageli seostatakse inspiratsiooniga. Vaatamata T.Edisoni kuulsale tsitaadile (modifitseeritud), et erakordses tulemuses on 1% inspiratsiooni ja 99% tööd, siis ikka püütakse ühele protsendile enam panustada. Aga mis on inspiratsioon? Inspiratsiooni puhul räägitakse:

  • juhuslikust tundest, mis toob esile positiivse emotsiooni,
  • füüsilisest kogemusest, mis mõjutab seda, kuidas inimene tajub ümbritsevat maailma,
  • erilisest juhtumist, mis mõjutab inimese mõtlemist teatud hetkel või teatud moel ning käivitab ümbritseva teistmoodi kogemise,
  • kogemusest, mis hõlmab emotsionaalseid, käitumuslike, intellektuaalseid ja sensoorseid võimeid, et inimene saaks tegutseda uudsel ja efektiivsel viisil.

Uurimuste tulemusena on järeldatud, et inspiratsioon avaldub kahte moodi: olemises ja tegemises (ingl.k. state of being and state of doing). Sellest tulenevalt olla inspireeritud tähendab teadvuse mõjutamist ilma teatud tulemita. Inspireeritult midagi tegema tähendab vastutuse võtmist saavutuste üle enda efektiivsemaks muutmise kaudu.  Seega inspiratsioon saab olla nii kõrgendatud emotsionaalne seisund, kui ka suunata tegudele.

Võibolla veel tähtsam ja praktilisem küsimus seisneb selles, et kust saada inspiratsiooni? Sellest kirjutan järgmistes blogides. Olge pildil.

Kasutatud kirjandus: Glenn D. Searle Stephanie J. Hanrahan, (2011),"Leading to inspire others: charismatic influence or hard work?", Leadership & Organization Development Journal, Vol. 32 Iss 7 pp. 736 – 754.







Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar